top of page

Glowing

Eindhoven wordt verrijkt met een nieuw lichtpunt voor inwoners en bezoekers.


Beeld je in: Welkom bij Glowing, een unieke en inspirerende plek voor reflectie en contemplatie op de Markt in Eindhoven. Een architectonisch kunstwerk dat toegankelijk is voor bezoekers van alle geloven en culturele achtergronden en is ontworpen als een oase van rust en vrede in het drukke stadscentrum.


De naam 'Glowing' is geïnspireerd op het belang van licht in Eindhoven. Licht staat synoniem voor geloof, wijsheid maar ook innovatie, vooruitgang en gemeenschap. Eindhoven is en blijft Philips en Philips blijft Eindhoven en is het jaarlijkse lichtfestival wat zich manifesteert in GLOW. We willen de bovenstaande waarden delen met onze mede stadsbewoners en bezoekers. We geloven dat licht ons samenbrengt, ongeacht onze achtergrond. Daarom is Glowing een inclusieve ruimte waarin we ons Eindhovens licht met elkaar delen. We bieden een rustige en vredige omgeving waarin bezoekers de stilte kunnen opzoeken of even tot rust kunnen komen.

"There is a crack in everything, that’s how the light gets in” - Leonard Cohen

Op dit moment is er in het centrum als stilteplek de rooms-katholieke Catharinakerk. Glowing is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan stilte en bezinning. Het delen van licht kan ook gezien worden als een metafoor voor het delen van positiviteit, vreugde en hoop. Het 'share the vibe'-concept van Eindhoven kan daarom ook worden gezien als een uitnodiging om deze waarden te delen en uit te stralen naar anderen, net zoals het licht in Glowing dat doet.

 

Een groen gebouw

Een groen gebouw zou goed passen bij de duurzaamheidsdoelen van de stad Eindhoven en zou een mooie aanvulling zijn op het idee van Glowing. Door het gebouw te laten begroeien, kan het dienen als een symbool van de verbondenheid tussen mens en natuur, en kunnen bezoekers van de kapel genieten van een rustgevende en vredige omgeving. Dit kan een positief effect hebben op de algehele ervaring en sfeer van de stilteruimte of hedendaagse (licht)kapel.

Er zijn natuurlijk talloze manieren om het licht in de kapel vorm te geven - die mogelijkheden kunnen verder verkent worden!

 

De oude schuilkelder


Het ondergronds creëren van de kapel in de oude schuilkelder op de markt biedt de mogelijkheid om een unieke en indrukwekkende sfeer te creëren met licht van boven.
 

IN HET KORT | samengevat

Glowing kan een unieke en waardevolle toevoeging zijn aan Eindhoven en verschillende voordelen bieden:

  1. Ruimte voor reflectie en contemplatie: De licht(kapel) kan dienen als een rustige en vredige plek waar mensen van alle achtergronden en geloven even kunnen ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en tijd kunnen nemen voor reflectie en contemplatie.

  2. Verbinding tussen mensen: Licht is een universele taal die mensen verbindt, ongeacht hun achtergrond of overtuiging. De lichtkapel kan mensen van verschillende culturen en religies samenbrengen en hen helpen verbinding te maken met elkaar.

  3. Een symbool van duurzaamheid: De groene gevels van de licht(kapel) kunnen symbool staan voor de duurzaamheidsdoelen van de stad Eindhoven en kunnen helpen om bewustzijn te creëren rond klimaatverandering en de noodzaak om duurzamer te leven.

  4. Toeristische trekker: De licht(kapel) kan een toeristische trekker worden voor mensen die op zoek zijn naar een unieke ervaring in Eindhoven. Het kan de stad helpen om zich te onderscheiden van andere steden en om meer bezoekers aan te trekken.

Glowing draagt bij aan het welzijn en de levenskwaliteit van de inwoners. Bovendien benadrukt het de samenleving en gemeenschapszin in de stad, in plaats van voornamelijk de nadruk te leggen op economische ontwikkeling en de Brainport-regio.


Eindhoven staat bekend om zijn innovatie en creativiteit op het gebied van lichttechnologie. We kunnen onderzoeken hoe we deze expertise inzetten om een prachtige en inspirerende lichtomgeving in de kapel te creëren. Ik ben ook geïnspireerd door het idee van projecties of glas-in-lood, zoals op het onderstaande moodboard. Dit zou een prachtige manier kunnen zijn om de kapel te voorzien van een unieke en sfeervolle lichtomgeving.


Laten we samen verkennen hoe dit project de stad en haar inwoners kan verrijken.


Initiatiefnemer en contactpersoon

Jacques Offenbach | 06 34 26 63 50 | mailoffenbach@gmail.comHieronder een moodboard voor Glowing.
(Voor de helderheid; het echte ontwerp moet nog gemaakt worden.)

Comments


projecten
bottom of page