top of page

monumentum

Schermafbeelding 2021-02-10 om 15.48.08.

Monumentum

Bij monumentum worden verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld en samen met een tekening getoond.

 

Het gaat om persoonlijke verhalen over deze oorlog – vanuit allerlei perspectieven. Het zijn overleveringen, herinneringen, familieverhalen, via via verhalen en beelden die iemand heeft als hij nú denkt aan die oorlog. De oorlog hoef je dus niet meegemaakt te hebben om een verhaal te delen. 


Dit kunstproject is een initiatief van beeldend kunstenaar Jacques Offenbach die de verhalen in een tekening vangt, bestaande uit één lijn. 

pexels-miray-bostancı-3234896.jpg

Meedoen

Kun jij mij helpen aan beelden en verhalen? Het gaat om een foto of dát beeld dat je meteen te binnen schiet als je aan die oorlog denkt. Het verhaal van de situatie hoor ik ook graag. Ik maak er een tekening of schilderwerk van. 

Je kunst onderstaand formulier invullen met je verhaal en beeld (of een beschrijving van dat beeld). *

Bedankt alvast voor het delen van verschillende perspectieven! 

*Bij je inzending graag vermelden of ik bij het verhaal je naam op de website/tentoonstelling mag noemen.

58961769_369328867258810_137898314397699

Jacques Offenbach

“Van vele herinneringen maak ik een beeld bestaande uit één lijn en één kleur. Dit staat symbool voor één beslissend ogenblik, één beeld, één echo, één bepalend momentum. Ik heb gekozen voor deze vorm omdat dát is wat overblijft. Veel herinneringen verdwijnen nu met de laatste overlevenden. Veel verhalen verdwijnen met de tijd. Sommige verhalen leven in families, maar zijn verder niet bekend. Ook leven er beelden in iemands gedachten, iets dat niet zomaar gedeeld wordt. De tekeningen die ik daarvan maak, zie ik als een soort echo van iemand. En een serie echo’s geeft perspectief, geeft aanleiding tot een gesprek nu. Juist nú. Als een soort strijd tegen onverschilligheid, want dat vind ik de grootste vijand van onze vrijheid.”

www.jacquesoffenbach.nl

bottom of page