Jacques

Offenbach

Schermafbeelding 2019-04-25 om 10.01.15.

Jacques Offenbach (1980) werkt als beeldend kunstenaar. Hij begint -net als elk kind- dromend en fantaserend de wereld om hem heen vast te leggen. Dit blijft hij doen tijdens de grafische opleiding. Net als zijn grootvader, die zong, óók theater speelde, schilderde en werkte met verschillende artistieke disciplines, onderzoekt hij graag verschillende materialen en combineert deze. 

De joodse familieachtergrond brengt hem op zoek naar zijn oorsprong en inspireert tot werk waarin maatschappelijke vraagstukken centraal staan. Een van de werken die hij maakte, werd een persoonlijk symbool en krijgt op elk beeldend werk een plaats. 

“In al mijn werken zoek ik naar een balans, het juiste spanningsveld. Dat is meestal een ontmoeting tussen verschillende werelden; qua thema’s, qua denkbeelden, in materialen, in vormen, letterlijk en figuurlijk. In mijn optiek kun je alleen balans vinden als je weet waar je vandaan komt; je historie (h)erkent.”

Jacques is altijd bezig met zijn roots en vindt het ‘weten waar je vandaan komt' essentieel voor een waarachtig leven. De driehoek symboliseert dit gegeven goed en is dan ook in vele werken zichtbaar. 

 

Onlangs startte Jacques een online verhalen kunstwerk: Monumentum. Via het monumentum worden mensen opgeroepen om verhalen te vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

“Een verhaal van een ander zien of horen, zorgt ervoor dat je iemand leert kennen. Volgens mij ontstaat vijandigheid doordat we elkaar niet kennen. Dan krijg je snel het gevaar van generaliseren; ‘wij’ tegenover ‘zij’. Ik ben ver na de Tweede Wereldoorlog geboren, maar ik heb het gevoel iets te moeten doen om ervoor te zorgen dat zoiets nooit weer gebeurt. Dat en het vertellen van verhalen, luisteren met aandacht is een rode draad in het werk dat ik maak.”

Al jaren werkt hij samen met regisseur Teresa van de Ven, zoals het laatste project Via Dante, waar zij lezingen over La divina Commedia organiseren in Nederland en Italië. 

Daarnaast werkte hij zowel artistiek en organisatorisch mee aan theaterproducties.